вторник, 9 февруари 2010 г.

Beatbucket Mix #1 :: 1000names

С нескрито удоволствие и широка усмивка представям шантавото дуо 1000 names и първия микс специално за Beatbucket и българската публика да ни е честито!! Двамата софийски агенти от дълго време бродят из сянките на ъндърграунда и сякаш се радват на по-голяма популярност в чужбина, отколкото на родна земя. Тази година с тях се случват много интересни и нови неща, за които можеш да прочетеш в интервюто по-долу. Приятно слушане+четене J

Beatbucket: Кои са 1000names? Представете се на хората, които не са чували за вас.

1000names: Ние сме Casio Blaster и 99 Mistakes, също известни като Margg Names и Nikko 1000 ... правим free beat music.

B: Как започнахте да се занимавате с електронна музика? Как бихте описали звука си?

1000: Не си спомняме годината, но месецът беше март. Всичко започна като любопитство, проби на различни компютри и една вечер се озовахме с името 1000names...винаги сме харесвали синтезатори, бийтове, а семплирането просто беше магия – идеята да вземеш един звук и да го превърнеш в нещо друго винаги ни е вдъхновявала. Звукът ни е нещо, което постоянно се променя, така че няма точни определения, а и предпочитаме да няма.

B: Каква техника използвате и има ли според вас това решаващо значение за качеството на музиката?

1000: Използваме различни техники – секвенсери, семплери, виртуален hardware...опитваме се да запечатаме някакъв момент от импровизациите, които свирим (напоследък използваме повече синтезатори). Изненадата е крайната точка...ние сме музиканти от друг тип, а що се отнася до качеството на музиката – това е въпрос на личностно усещане.

B: Тази година очакваме ваши издания от два много интересни лейбъла – Black Acre и съвсем новия Svetlana Industries. Разкажете нещо повече за тях – как се стигна до съвместна работа, etc

1000: Хронологично, през март излиза 10” лимитиран зелен винил за Black Acre и LP през април. Много се радваме за връзката с тях – освен че имат страхотни артисти, Иън от лейбъла е много вдъхновяващ човек, има усет за новото и непрактичното J

Някъде след това следва серия 12” 1000names Present: Nuclear Nomads за Svetlana Industries. Те са енергичен и пълен с идеи лейбъл, така че очаквайте изненади.

Работим и за лейбъла на Subeena OPIT – там замисляме EP.

И, разбира се, Eklektik Records нашият основен лейбъл – там работим по концептуален проект, който ще съчетае визия и звук, изцяло с български артисти (фотографи и дизайнери)...сетивно изживяване. Но не искаме да издаваме повече J

B: Какво мислите за българската клубна сцена? Защо всякакви форми на експеримент се приемат толкова трудно?

1000: Проблемът не е, че хората не възприемат подобен тип музика. Напротив, хората се интересуват и са отворени за нови изживявания. Проблемът е в политиката на клубовете.


B: Миналата година направихте нещо много смело и интересно – проекта AARGH!, чиито замисъл беше да се превърне в поредица от партита/подкасти. Какво се случва с тази идея? Планирате ли продължение?

1000: Отново липсва подходящо място и партньори, с които да го направим. А да търсим спонсори не е в нашето разбиране. AARGH! ще е тип парти, което ще се случва изненадващо и когато има добро стечение на обстоятелствата. За нас е яко да поканим много интересен артист (вече отказахме на доста хора, които щяха да дойдат без пари, поради причините, които изброихме). Идеята ни е да правим парти за главата, а не за краката, и да е свързано с визия – неща, случващи се на живо.

B: Кои нови артисти следите с интерес? Има ли сред тях български имена?

1000: Много са: Coco Bryce, Matthew David, Loops Haunt, Blue Daisy, Shlohmo, Teebs & Jackhigh.. От българските - Parallel Concept...това момче ще се развихри в най-скоро време!!! Той също готви издание за Svetlana Industries.

B: Как виждате бъдещето на електронната музика в духа на глобализацията? Имам предвид най-вече интерактивната страна на нещата - Myspace, онлайн-медии, софтуер...всичко става все по-бързо, достъпно и лесно, но от друга страна, този инфо-бум води и до хаос - къде сте вие в картинката?

1000: Факт е, че все повече лейбъли, подкасти, стриймове се появяват и постоянно представят нови и нови имена (1000000)...но ние си имаме нашите канали, които следим, и това ни помага да не се изгубваме. Обичаме всякакви интересни нови хибриди и любопитството ни все още е като на 6-годишен Дракула. Напоследък се забавляваме с мисълта да си продадем къщата и да си купим синтезатор...хахаха това относно въпроса за софтуера.

B: Кое ви доставя повече удоволствие - да пускате или да създавате музика?

1000: Двете са различни преживявания...продуцирането е по-дълбок процес, но пък при диджействането имаш игра с публиката, която те кара да искаш да живееш вечно.



B: За финал - къде може да отиде да ви послуша човек? Има ли нейде из България място, където гастролирате периодично, клуб на който сте резиденти, или преобладават изявите ви зад граница?

1000: На 12ти (петък) пускаме на MODUL в клуб Twins и сме резиденти в Illuminated Man Base 358 (студиото ни)...наши заклети фенове са лудата жена по диагонал на третия етаж и доктор Кехлибаров на първия етаж...за тези хора kick-a и bass-a никога не са достатъчни J


photos by Mihail Novakov/ Ivailo Mladenov

http://www.myspace.com/1000names

1 коментар: