неделя, 11 април 2010 г.

Beatbucket Mix #2 :: Svetnik

След стабилна двумесечна пауза най-сетне имам удоволствието да поднеса втора порция музика право от сърцето на Берлин, специално за нас.
Този път благодарностите за топлата селекция са отправени към Светослав Стоянов, по-известен като Svetnik. Той е поредният талантлив българин-емигрант, едва 18-годишен, чиито благи звуци карат много лица зад граница да се усмихват. Ако искаш да се усмихнеш и ти, можеш да свалиш напълно безплатно двете му издания до този момент - Svetnik - Lo.Fi и Blueprint EP. Svetnik направи изненадващо мил бонус-жест като добави специален artwork към своя супер-smooth-пролетен микс, който, убедена съм, ще разтопи и последните останки от зимно настроение в душата ти.
За да е пълна картинката има, разбира се, и интервю, от което можеш да научиш нещо повече за нашия човек. Приятно слушане + четене :)


Artwork: Mikhail Strijov
Photo Credit: Maria Waltmann, Max Tillich & Rena Ellerbroe

Beatbucket: Кой е Svetnik? Представи се на хората, които не знаят за теб..

Svetnik: Svetnik е 18-годишен DJ, beat-maker и колекционер на музика, който е роден в България, но в момента живее в Берлин. Направил е две хубави beat-tapesLo.Fi & Blueprint EP, които могат да бъдат свалени от интернет. В момента работи върху new shit :)


B: Как започна да се занимаваш с електронна музика?

S: Започнах да се занимавам с електронна музика по времето, когато работех в един магазин за плочи, hhv.de. Там открих първия албум на Flying Lotus "1983", който тотално ме отвори за този вид музика. Покрай Flying Lotus открих по някакъв начин 1000names и им писах съобщение в Myspace колко ме вдъхновява тяхната музика и фактът, че такава музика идва от България. Те ми отговориха, влязохме в контакт и така и аз започнах да се занимавам с електронна музика.


B: Как би описал звука си?

S: Труден въпрос. Бих казал, че моята музика е ситуационна. Когато правя музика имам конкретни ситуации в главата си и се опитвам да ги превърна в звук. Така че звукът всеки път е различен – зависи от ситуацията, която ме вдъхновява. Но мога да кажа една характеристика – моят звук винаги е някакси мръсен. Мразя музика, която е перфектно мастерирана, звучи ми стерилна като болница, просто й липсва характер. Обичам грешки в подредбата, това дава на парчетата нещо човешко.


B: Как се озова в Берлин и как се отрази това на музикалните ти приключения?

S: Живея тук от почти 8 години. Майка ми смени работата си и намерихме в Берлин хубаво, евтино жилище. Мисля, че ако не се бях озовал тук, сега със сигурност нямаше да правя музика. Родителите ми не са особено музикални, освен може би баща ми, но аз не мога да свиря по ноти или да свиря професионално на какъвто и да е инструмент. Ако не беше работата ми в магазина за плочи, никога нямаше да ми хрумне да правя музика. Също ако нямаше интернет, нещата със сигурност щяха да се развият по друг начин. Щях да съм някакъв инженер или химик, but fuck this. :)


B: Би ли се върнал в България?

S: О, да! С удоволствие! Като завърша училище мисля да се върна за няколко месеца в България и да преоткрия страната си. Roadtrip yay! :)


B: Какво мислиш за българската клубна сцена?

S: Нямам почти никаква представа. Знам само за Butcherzz, че е едно готино барче и за партитата AARGH! на 1000names и Auditory Ossicles. Но само съм слушал за тях. Това лято се надявам да открия повече.


B: Първите ти две издания, Svetnik-Lo.Fi и Blueprint EP, се радват на изключително позитивни реакции. Какво планираш за в бъдеще?

S: Това, че толкова хора харесаха Blueprint и особено Lo.Fi беше пълна изненада за мен. Blueprint имаше някаква идея, но Lo.Fi бяха просто някакви бийтове. Мисля, че реакциите от България ме изненадаха най-много, но и също най-много ме зарадваха. Никога не бях очаквал да получа цял фийчър за издаването на lo.fi. Много благодаря за това на Ивайло Спасов – той е ЧОВЕКЪТ! Иначе за бъдещите ми проекти – в тях работя повече със собствения си глас и със записи, които правя като излизам навън, с приятели и т.н. Записите са супер lo fi, но имат много интересен звук. Не искам да разкривам повече, тъй като нещата не са завършени все още, но съм сигурен, че изненадата ще бъде приятна. Надявам се един ден да намеря някой малък лейбъл, който да ми помогне с промотирането и да поеме риска да сложи мое парче на винил.

B: Какво те вдъхновява и стимулира да твориш?

S: Музика, разбира се. Всеки вид музика, която има душа, която просто усещаш докато слушаш. Този vibe ме вдъхновява. Иначе всички особени случки, интересни разговори...черпя вдъхновение от толкова много различни неща, че няма да ми стигне мястото тук.


B: Кои артисти – български и чужди – следиш с интерес в момента?

S: От българските в момента следя Auditory Ossicles, които направиха великолепен албум. Също 1000names и Parallel Concept – усещам се как все по-често и по-често вися на неговия Myspace…много интересен звук има и се радвам, че е намерил хубав лейбъл в лицето на Svetlana Industries. Със сигурност ще си купя първото му EP, когато излезе. Big up!

Иначе все още не мога да спра да следя Motor City Drum Ensemble. Той просто е изумителен, има страшно чувство за барабани. Аз съм малко на deep house вълна в момента, което също се чува и в микса ми :)

B: За финал – няколко думи за микса, който си ни спретнал...

S: Това е един спонтанен, импровизиран микс, който направих в 12 часа на обяд в стаята си, на отворен прозорец, слънце и една чаша мляко. Беше голям кеф и се надявам и вие да му се израдвате. ONE LOVE!


http://www.myspace.com/svetnikmusic http://mondkultur.net/

Няма коментари:

Публикуване на коментар