сряда, 6 юли 2011 г.

Интервю :: Dark Sky

Вече броим часовете до събота, когато Mellow Music Festival ще превърне за един ден София в столица на музиката.

А аз имам огромното удоволствие да те запозная отблизо с любимото си име сред тазгодишната селекция благи артисти - английското трио Dark Sky, които ще срутят клуб Spacer в рамките на Mellow Night. Enjoy...


Beatbucket: Кои сте вие?

Dark Sky: Том, Карло и Мат, a.k.a. Dark Sky.



B: Как си измислихте това име и каква е връзката между него и музиката, която правите?

DS: Мина доста време докато изберем име, което да харесва и на тримата. Отначало нямаше някаква специална идея или послание, нито пък особена връзка между него и музиката ни, но сега вече смятаме, че все пак са свързани по някакъв начин.

B: Как разпределяте и синхронизирате креативния процес помежду си, при положение че сте тройка? Случва ли се да спорите кой какво да прави, или всичко върви по мед и масло?

DS: Понякога ни е трудно, но пък не винаги работим тримата заедно. Доста често един от нас нахвърля сам някакви идеи, а после се събираме и решаваме какво има потенциал да се развие в пълноценен трак. Нямаме установена схема на работа – като се съберем тримата действително се случва да спорим доста, но това е неизбежно при наличието на три различни мнения на едно място. Научили сме се да правим компромиси в много аспекти от музиката ни и често се редуваме да композираме различни елементи, което, надяваме се, води до звук, който от една страна е разнообразен, но от друга поддържа приемствеността между старите и новите неща. Три чифта уши са нещо безценно когато се нуждаем от допълнително мнение или някой от нас започне да изтърва нишката...един трак е готов само когато и тримата го усещаме.

B: Прави ми впечатление, че собствената ви продукция е основно инструментална, докато ремиксите ви разцепват с вокали. Нарочно ли се получава така?


DS: Не, не е нарочно. Просто повечето поръчки за ремикси, които сме имали са били на парчета с вокали, а за нашите собствени неща - на този етап не чувстваме нужда да работим с вокалисти.



B: И докато сме все още на тази тема, обожавам начина, по който си играете с вокалите във вашите ремикси, начина, по който ги насичате и пренареждате в тотално ново послание. Какво значение има гласът в музиката за вас и бихте ли работили с вокалисти и текстописци за собствената си продукция?

DS: Благодарим ти. Да, вокалите наистина са доста мощно оръжие, което често успява да ангажира слушателя. Обичаме да се заиграваме с тях, да създаваме специфични текстури и вокални линии, които даряват слушателя с конкретно слухово преживяване, но остават отворени за интерпретации.
По този начин се надяваме, че придаваме допълнителна дълбочина на музиката ни, която може да се усети на второ или трето слушане. Надяваме се да можем да използваме същия похват и когато един ден започнем да работим с вокалисти за собствената ни продукция.

B: Много рядко срещам в клубната музика толкова емоционално наситен звук като вашия. Как възприемате опозицията между мажорното и минорното в музиката и как се отразява това на собственото ви изкуство?

DS: Благодарим ти! Когато композираме се опитваме да не мислим в конкретна посока, а по-скоро да материализираме звука, който търсим. За нас е много важно
в този процес да има елемент на спонтанност. И мажорното и минорното играят голяма роля в композициите ни. С течение на времето се учим от грешките си и така започваме да разбираме различните настроения, чувства и хармонии, които се крият зад нотите и могат да бъдат полезни, когато знаеш, че трябва да се движиш в определена посока. Но при нас настроението, което гоним винаги зависи от начина по който се чувстваме в момента.

B: Нещо мъдро за финал....

DS: Знаете ли, че слоновете "говорят" помежду си, но на твърде ниски честоти – затова и хората не могат да ги чуят...



Dark Sky пускат заедно с българските артисти Algoriddim, EXo и SoundForia.

Няма коментари:

Публикуване на коментар