четвъртък, 12 юли 2012 г.

Женки, женки

Юлските жеги са в разгара си и спасение няма. Вместо да се хабиш да изпробваш различни, еднакво безуспешни начини да се разхладиш, приеми положението мъжки в стил "като ще е гарга - да е рошава" и ми позволи да вдигна градуса ти докрай с няколко крайно горещи женки, които съпътстват настаналата зной.

И тъй като това не е първият път, когато пиша за жени, по-добре ми се довери, отпусни се и се наслаждавай.

Започвам ударно с добре познатата Azealia Banks, която най-накрая изплю първия си микстейп преди броени часове, съпроводен от кратък, но съдържателен tweet, гласящ: 

 “BEATS BY IKONIKA, O/W/W/W/L/S, MACHINEDRUMEPROMDRUMS OFDEATHHUDSON MOHAWKE & NICK HOOKLUNICE, & MUNCHI” 
FANTASEA съдържа 19 парчета, някои от които са ни добре познати от безплатните даунлоуди, които шоколадовата Рапунцел щедро сипва отвреме навреме. Очаквам и останалият материал да бъде издържан в бомбастичната сплав от поп, рап, бас и актуалният тази година TRAP, станала емблематична за Ази.  За по-носталгичните фенове има даже и щипка Prodigy, йейе.

A сега ми се иска обърна внимание на три огнени дами, които белязаха втората половина на миналия месец с неочаквано свежи включвания.

Това са Рут Колева, Rachel Row и DENA. Във вените им кипи буйна българска кръв, а музикалната крива между тях неусетно прелива от поп към закачливо-прилепчив, опасно заразителен клубно-летен звук.

Рут - една от малкото глътки свежест на родната поп сцена - буквално направи крачка напред с колаборацията си с дуото Basscatz - продуцентското алтър его на Monk и Jamez Bongg - главните фигури зад проекта PLATFORM. PLATFORM са едни от основните промотъри на дъбстеп културата в България и се опитват да поднaсят на българския слушател ако не супер актуална, то поне сравнително алтернативна, по-дълбока и интелигентна селекция от гост диджеи и продуценти.


Хубавото на Moving Forward е, че е уцелено правилното съотношение между дъбстеп и поп, а видеото спокойно може да се конкурира по качество и изпълнение с други подобни продукции в световен мащаб. 

Продължавам с Rachel Row - артист, чиито елегантен, изпипан звук остава встрани от мейнстрийма (каквото и да значи това). Не е тайна, че Rachel твори колкото самостоятелно, толкова и в комбина с може би най-успешният български продуцент - KiNK, като последният плод на тази красива колаборация е супер доброто "Тук и сега", което на всичкото отгоре е пуснато и за безплатен даунлоуд!


Честта да закрие триумфалния женски парад се пада на DENA - едно маци, за което знам, че от години живее в Берлин и подозирам, че една от причините да го направи е за да може да се посвети по-пълноценно на това, в което очевидно я бива - а именно - музика, която блика от айлящина и неподправен фън, и безцеремонно, нетипично, дори леко иронично съчетава поп и чаровно дървен рап с неприлично танцувални клубни ритми.

Накратко, DENA удари джакпота с последното си видео Cash, Diamond Rings, Swimming Pools, което за 2 седмици навъртя +100 000 посещения в YouTube и направи сериозна заявка за глобален летен хит (тук е мястото за твоя коментар). 


В момента тя e любимка на всички готяни (полу)ъндърграунд инди медии, които се избиват да я хвалят и интервюират. От другата страна на луната разни хора се хващат за това, че стилът ѝ неминуиемо асоциира с M.I.A., но според мен тук не става въпрос за имитация, а за една изключително забавна заигравка. Именно този  безгрижен, несериозен аспект придава лимонена свежест на музиката на DENA, която между другото приготвя и дебютен албум. Очакваме го с нетърпение!

A сега повтаряй: 
- Who run the world? - GIRLZ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар