събота, 9 януари 2010 г.

Kode 9 написа книга за звука като оръжие



Звукът може да бъде използван като военен ресурс с цел да предизвика дискомфорт, да изрази заплаха или да създаде атмосфера на страх или ужас - накратко, да създава лоши вибрации. Звукови оръжия от този тип включват "акустичната психо-корекция", използвана върху панамския военен диктатор Мануел Нориега от армията на САЩ, както и върху давидяните в Уейко от ФБР, свръхзвуковите вълни (или "звукови бомби") по ивицата Газа и високочестотните репеленти против плъхове, които се използват срещу тийнейджъри в някои молове. В същото време артисти и музиканти генерират дълбоки честоти в търсене на нови естетични усещания и нови начини за задвижване на човешкото тяло в ритъм. В своята книга Sonic Warfare Стийв Гудман изследва различните употреби на силата на звука и как това се отразява върху хората.

Повечето теоретични дискусии върху звуковите и музикалните култури и връзката им с властта, според Гудман, съдържат липсващо звено - политиката на честотата. Гудман онагледява теорията си чрез спекулативна диаграма на звуковите сили, с която изследва използването на звукови системи с цел модулиране на чувство. Вземайки примери от философията, науката, художествената литература, естетиката и популярната култура, той очертава (дис)континуум на вибрационните сили, който обхваща полицейски и военни проучвания в областта на звука като средство за контролиране на тълпи, корпоративното използване на звук за утвърждаване на дадена марка, както и мощните сблъсъци на звуковото изкуство с музикалната култура.

Гудман заключава книгата си с разсъждения върху все още нечуваното - концепцията за не-звук, която се свързва от една страна с периферията на звуковото възприятие, а от друга - с неосъществената връзка между ритми и честоти в доловими диапазони.

За автора:

Стийв Гудман е лектор по Музикална култура към Факултета по научни, медийни и културни изследвания в Университета на Източен Лондон, член на колектива CCRU (Cybernetic Culture Research Unit) и основател на звукозаписната компания Hyperdub. Той продуцира електронна бас-музика под псевдонима Kode 9 и е част от колектива за звуково изкуство Audint.

Поръчайте Sound Warfare онлайн от тук.



Няма коментари:

Публикуване на коментар